Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ


Ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με λιγότερα εξεταστέα μαθήματα, θα υποδεχτεί την επόμενη σχολική χρονιά τους μαθητές, που θα μπαίνουν στην Α΄ τάξη του Λυκείου.




Παρότι δεν ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι λεπτομέρειες του νέου εξεταστικού συστήματος, έγινε σαφές ότι οι εξετάσεις από το 2013 και μετά, θα διεξάγονται σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς συγκεκριμένη ύλη ανά κεφάλαιο - επιλογή που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και ευνοούσε την αποστήθιση - σε μικρό αριθμό μαθημάτων και με ενεργή εμπλοκή πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα οποία θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας κάθε εξεταζόμενου μαθήματος ανά επιστημονική κατεύθυνση.

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Πάσχα θα ανακοινωθεί και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για την τεχνολογική εκπαίδευση.

Το νέο Λύκειο
Μεγάλες αλλαγές στην εκπαιδευτική φιλοσοφία περιλαμβάνονται και στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο.
Κύρια χαρακτηριστικά τους, η μείωση των μαθημάτων στο Λύκειο, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, το τέλος της μονόωρης διδασκαλίας αλλά και η καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας (σαν πτυχιακή), που θα παίζει ρόλο στην βαθμολογία του απολυτηρίου.

Έτσι, οι μαθητές που θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην Α΄τάξη λυκείου θα διδάσκονται 7 βασικά μαθήματα τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και μεταξύ αυτών θα είναι η Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.
Η πρώτη τάξη του Λυκείου θα θεωρείται ως μια τάξη γενικής παιδείας και ως «γέφυρα» για τις επόμενες τάξεις. Στην Β΄Λυκείου εισάγονται δυο κατευθύνσεις (Θετική και Θεωρητική και στην Γ' τάξη προστίθεται μια τρίτη κατεύθυνση που θα αφορά τις Ανθρωπιστικές επιστήμες (Νομικές, Παιδαγωγικά, Οικονομικά κλπ.)







www.psema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου